Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Градина»
Печат

Как да си направим бонсай

Снимка: http://smalltree.hit.bg/

Като за начало нека изясним какво точно означава бонсай, в случай че има такива, които не са съвсем наясно. Накратко това е изкуството да отглеждаш умалени копия на дървета и храсти, които съществуват в природата. Родината на бонсая е Япония, а в буквален превод означава растение, гледано в поднос.
Със сигурност всеки е виждал такива в цветарските магазини. Ако все пак решите да се пробвате сами да създадете бонсай, няма да е зле да прочетете нашите полезни съвети и да се заредите с много търпение.

Едно от най-важните неща за тези растения е светлината. За да стимулирате растежа им, през лятото можете да ги изнасяте на терасата, но трябва да се внимава да не бъдат излагани на пряка слънчева светлина. Температурата също не е за пренебрегване – тропичните видове се нуждаят през зимата от 18 до 24 градуса, а субтропичните – 10-16 градуса. Едва ли е необходимо да обясняваме защо не е добре да са близо до отоплителните уреди или да се излагат на течение.

Все пак дори да изпълните стриктно всички условия, ако объркате начина на поливането, всичко ще се провали. Бонсаите са влаголюбиви и затова почвата им винаги трябва да бъде влажна. Това се постига като съдът с дръвчето се потапя в хладка вода и се държи, докато спрат да излизат възхушни мехурчета. Пресахдат се веднъж на всеки две години и е добре да се случва през пролетта. Изваждат се внимателно, отрязва се около 1/3 от корените и се пресаждат наново в сменена почва. За подхранване на почвата най-подходящи са течните огранични торове.

За да успеете да направите бонсай, трябва да изберете растение с малки, прости листа, които понасят подрязване на подземните и надземните части. И ако се чудите кои отговарят на тези условия, ние ще ви улесним – бук, габър, дъб, гинко билоба, киселица, джанка, дива круша, дрян и други. При игловистните видове избирайте между такива с малки и къси игли като бял бор, кедър, тис, кипарис и туя.

След като сте избрали растение, заемете се с подходящ съд за засаждане. Той трябва да е плитък, така че да прибере кореновата система на растението, когато то е засадено на малка дълбочина. Целта е саксията да подтиска кореновата система на растението, която израства с малка дължина на кореновите власинки. Саксията създава устойчивост на възрастното растение, така че трябва да е керамична, каменна или глинена, но не и пластмасова.

Почвената смес е хубаво да има равни части пръст, оборска тор, листна пръст и половин част пясък. Подготвяме растението като подрязваме корените и заболелите и негодни клони и листа. После засаждаме вертикално или под наклон в зависимост от предпочитанията и поливаме с вода до прихващането му. След това поддържаме влажността на почвата. Един път годишно подрязваме надземните части на растението в зависимост от исканата форма. Затова привързваме или изкривяваме някои клонки на дървото.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha