Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» За дома» Финанси»
Печат

Теглим рискови заеми за лятна почивка

Снимка: в. Монитор

Много хора излагат на риск семейния си бюджет, като теглят заеми само за да отидат на лятна почивка. След като ваканцията свърши обаче, се оказва, че имат сериозен дълг с бързо натрупващи се лихви. Това съобщиха от Асоциацията на колекторските агенции в България.

"Кредит за лятна почивка е напълно неразумен ход. На практика повечето хора, които в момента нямат възможността да си позволят почивката, която желаят, няма да имат по-добро финансово положение и след месец”, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на асоциацията.

Като цяло през летните месеци хората

продължават да трупат задължения по потребителските кредити

става ясно още от данните на организацията. Например през май този тип дългове на домакинствата са били 25% от всички. През юни обаче делът им нараства с още 3 на сто. Освен кредити за лятна почивка гражданите търсели финансиране от банка и за да ремонтират жилището си.

Въпреки това заради сезонната заетост

хората си плащат по-редовно месечните задължения

през юни в сравнение с май. Това става ясно от индекса на събираемостта. През май той е бил 119,3 пункта, а през юни нараства до 121,9 пункта. От асоциацията посочват още, че събираемостта на дълговете на годишна база също се подобрява. Това е знак за цялостното стабилизиране на икономиката и на доходите.

При задлъжнялостта на фирмите обаче тенденцията не е толкова позитивна. Ръстът на лошите кредити се дължи точно на фирмените кредити.

Компаниите все по-често търсят външно финансиране, като една от причините за това са високите цени на горивата. Фирмите, чиито дейности са тясно свързани с потреблението на горива, все по-често изпитват затруднения, отчитат колекторите.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha