Шоубизнес, Клюки, Събития и Лайфстайл

Лайфстайл и клюки» Здраве» Енергия»
Печат

Картофено пюре срещу махмурлук

Снимка: http://tastefoodblog.com

Покрай празниците със сигурност много хора ще попрекалят с наздравиците. Така че ние ще ви помогнем да се подготвите за "тежките" вечери, като си спестите махмурлука на сутринта. Без пулсиране на главата, без болки в стомаха и сухота в устата, при това с помощта само на картофено пюре.

Ясно е, че махмурлук се появява заради прекаляването с алкохола. Алкохолът е диуретик (предизвиква уриниране), причинява обезводняване, което води до симптоми като главоболие, сухота в устата, намалена концентрация и раздразнителност. В същото време нивата на кръвната захар спадат, защото тялото произвежда твърде много инсулин в отговор на голямото количество захар в алкохола. Така започва да ви пулсира глава и да изпитвате пиянски глад. Освен това алкохолът дразни стомаха и нарушава съня, причинявайки гадене и силна умора на следващия ден.

И макар че има много хора, които са имунизирани срещу махмурлук, той е сериозен проблем за останалата част от пиячите. Доказан факт е и че някои етнически групи страдат повече след голямата употреба на алкохол. Например източноазиатците имат много ниски нива на ензима, който разгражда ацеталдехида и затова могат да се напият по-бързо и да имат по-силен махмурлук.

Ако искате да си спестите проблемите, не пийте на празен стомах. Храната забавя скоростта, с която алкохолът навлиза в организма.

"Ако приемете мазнини преди пиенето на алкохол, след като попаднат в дванадесетопръстника мазнините забавят изпразването на стомаха и така питието няма да бъде освободено толкова лесно от стомаха. Това означава, че ще се напием по-бавно и вероятно ще имаме по-лек махмурлук. Някои култури пият зехтин преди да започнат да пият алкохол. Същото важи и за картофеното пюре. Според някои, ако се хапнат две лъжици картофено пюре преди пиене, няма махмурлук", съветва д-р Ник Рийд, изследвал темата.

Сподели:
Facebook Facebook Twitter Twitter Свежо Свежо
Напиши коментар

Вашето мнение

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Моля въведете кода от картинката

Captcha